Явор Колев: Постоянно се случват финансови.

Home Forums TPT Forum Явор Колев: Постоянно се случват финансови.

Tagged: 

Viewing 0 reply threads
 • Author

  Posts

  • #18276

   Anonymous

   Inactive

   Явор Колев: Постоянно се случват финансови измами в интернет.
   Освен схемата за бинарни опции са засегнати и децата, които често са тормозени от педофили, обясни Колев.
   В интернет се случват постоянно и най-различни схеми стратегия за бинарни опции финансови престъпления, каза в студиото на „Тази сутрин”, комисар Явор Колев, началник отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП.
   Последната схема, която е разкрита, е за измама с т.нар. бинарни опции. При нея става дума за възможност да се залага на повишаването или на поевтиняването на цената на определени активи или валути.
   Наскоро стана ясно, че България е била логистичен мегацентър за киберизмами за т.нар. бинарни опции. Чрез тези дейности са придобити над 100 милиона евро. Измамата е оперирала в няколко държави.
   „Такива финансови операции се извършват в световен мащаб, брокер на бинарни опции но тази търговия до крайни клиенти беше забранена от Европейския орган за финансовите пазари да се извършва до крайни потребители, защото е свързана с много измами”, поясни Колев.
   Комисар Колев обясни, че са създавани сайтове, които са давали възможност да се залага на бинарни опции. Те масово се рекламират в интернет и оставят възприятието у потребителите, че могат лесно да удвоят чрез капитали своята инвестиция. Отделно се създават колцентрове, които се обаждат на потребителите и ги призовават да извършват инвестиции на бинарни опции.
   “Създава се акаунт и после всеки клиент вижда, че му се удвоява печалбата, но когато вече няма какво да заложи, му се казва, че е загубил всичко, понеже бинарните опции са променили съотношението си”, обясни началникът отдел “Киберпрестъпност” към ГДБОП.
   Ръководителят на престъпната група Гай Барак, наричан още “Вълка от София”, няма престъпления на територията на България, но затова се извършва съвместна работа с Германия и Австрия, които също са потърпевши, за да се изясни всичко около личността на „инвеститора”, пояси Колев.
   Самите служители в колцентровете не са знаели, че извършват измами, добави той и отбеляза, че има стотици такива колцентрове у нас.
   Той предупреди и за други измами в интернет, бинарни опции свързани с децата и жените. Комисар Колев отбеляза, бинарни опции че често се случва българки да залагат апартаменти и да теглят кредити, за да ги дават на мними американски генерали.
   Децата пък попадат в педофилски мрежи. Те се запознават през интернет с хора, които ги тормозят, като ги карат да се събличат пред камерата.
   За миналата година има над 80 подобни случая на тормоз. От ГДБОП провежда информационна кампания как да се предпазят подрсатващите от подобни опасности в мрежата, обясни началникът на отдел “Киберсигурност” към ГДБОП.

Viewing 0 reply threads
 • You must be logged in to reply to this topic.